Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

Nem csak palacsintasütő készül teflonból

Hanem bizony gyerekcipő is. A teflontartalmú, speciális szövettel ellátott lábbelik ideális őszi és téli viseletet jelentenek gyerekek számára, hiszen könnyűek, vízállók, strapabírók és kiengedik a testmozgás által keletkezett párát.

Nem csak palacsintasütő készül teflonból

A világ talán két legismertebb polimerét, a teflont és a nejlont is ugyanabban az évben, 1938-ban fedezték fel. Előbbit a puszta véletlennek köszönhetjük, hiszen egy tudományos kísérlet nem várt melléktermékeként bukkantak rá.

Az anyag bámulatos tulajdonságokkal rendelkezik, ezért szinte valamennyi iparágban fontos szerep jut számára. A hadiipar, az űrkutatás vagy a gépgyártás mellett ide tartozik a textilipar is, ahol egy speciális szövet alkotóelemeként találkozhatunk a teflonnal.

Ennek a speciális szövetnek a felfedezése egy amerikai kutató, Bob Gore nevéhez fűződik. A mérnöki végzettséggel rendelkező Gore a 60-as évek második felében rájött, hogy a teflon meghatározott körülmények között lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Az eljárásban rejlő üzleti lehetőségek kiaknázása érdekében az amerikai kutató GORE-TEX néven gyorsan szabadalmaztatta is az új technológiát.

A membrán felületén található apró lyukak (1,4 milliárd van belőlük) mérete közel 20 ezerszer kisebb egy vízcseppnél, viszont jóval nagyobb a levegő vagy a vízgőzmolekuláknál. Ennek köszönhetően az anyag egyszerre lélegző és vízálló. A membrán egy különleges eljárás segítségével olyan textíliává alakítható, amelybe ezek a tulajdonságok átörökíthetők.

Ezt a textíliát hívják GORE-TEX szövetnek. A belőle készült nadrágok, kabátok, sapkák és kesztyűk évtizedek óta közkedvelt viseletnek számítanak a hegymászók, a sportolók és a katonák körében. Ma már egyre több gyerekcipő gyártó is alkalmazza a technológiát, mert a speciális szövettel felszerelt lábbelik nagyon könnyűek, strapabírók, vízhatlanok és elvezetik mozgás általt keletkező testpárát.

A GORE-TEX gyerekcipők megtalálhatók Magyarország legdinamikusabban fejlődő gyerekcipő webáruházának, az Angyali Cipők kínálatában is: https://angyalicipok.hu

Címke: Angyali Cipők
Dátum: 2019-12-13