Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

Hogyan ellenőrizzem egy autó történetét?

Minden használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb kérdés, ami a leendő vásárlók fejében szüntelen motoszkál; hogy vajon mi történt a kiszemelt autóval az élete során? Nem alaptalan ez a fontos kérdés, hiszen következményei nagyon is zsebbevágóak lehetnek. Erre a kérdésre elég pontos és részletes választ lehet kapni. Manapság több olyan profi szolgáltató van az online piacon, akik kínálnak ilyen szolgáltatásokat.

Hogyan ellenőrizzem egy autó történetét?

Autó történet – Hogyan ellenőrizhető?

Az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb globális szereplő ezen a speciális területen a carVertical. Ezeken a felületeken nagyon gyorsan elég pontos komplett jelentést kaphatunk a kérdéses autó előtörténetére. Ehhez az információhoz az alvázszám, vagy angolul VIN (Vehicle Identification Number) ismerete szükséges csupán. Az alvázszám a jármű azonosító száma, amit minden gépjármű a gyártása során kap meg. Ez a 17 karakterből álló kód az autó karosszériáján vagy dokumentumaiban található. Az autó egész élete során, a gyártósortól kezdve egészen az autóbontóig ezt az egyedi kódot használják az összes lényeges esemény rögzítésére. Az autó lekérdezést az alvázszám alapján indíthatjuk el a fentnevezett platformokon.

Természetesen, amennyiben az autó története minden részletében és megbízható forrásból ismert vagy ellenőrizhető akkor nincs szükség további nyomozásra. A használt autó vásárlások döntő többségében azonban sajnos nem ez a helyzet. Saját magunk megnyugtatására, a vizuális vizsgálaton és esetleges átvizsgáláson kívül az autó történeti jelentés további nagyon fontos információkkal szolgálhat. Az autó történetét ellenőrző cégek hatalmas adatbázisuk elemzése alapján a lenti meglepő statisztikákat kapták az általuk ellenőrzött járművekről:

 • 3-ból 1 autó előéletében történt olyan esemény, amit előtte nem ismertek
 • összeségében 10% körüli lekérdezett autó esetében futásteljesítmény csalás
 • vannak olyan autómárkák és modellek, ahol a magasabb futásteljesítményű autók több mint 30%-ánál a kilométerórát visszatekerték
 • lopott autók, amelyek szerepelnek valamely ország körözési adatbázisában

Mindezt az információt egy alvázszám ismeretében megkapja az ember a vásárlás előtt és ezzel rengeteg utólagos idegeskedéstől és problémától kíméli meg magát.

Mit tartalmaz a lekérdezett autó történet jelentés?

A megadott alvázszám alapján az autó történet ellenőrző szolgáltatók különböző országok, gyártók, hatóságok és szolgáltatók különböző adatbázisaihoz férnek hozzá, amelyek alapján összeállítják a jelentést az alábbi átlagos tartalommal:

 • gyártással kapcsolatos információk: hely, időpont, motor stb.
 • felszereltség az értékesítéskor, regisztrációkor
 • információ az esetleges visszahívások státuszáról
 • forgalomba-helyezéssel kapcsolatos információk; időpontok, helyek
 • az előző tulajdonosokról származó részletes információk
 • műszaki vizsgáztatással kapcsolatos információk
 • az autó baleseti információi, káresemények, karosszéria sérülések, biztosítási események
 • az autó használatával kapcsolatos információk; volt-e taxi, bérautó, tanulóautó, rendőrautó, áruszállításra, tömegközlekedésben használták-e?
 • lopás miatt szerepelt vagy szerepel-e a különböző országok rendőrségeinek az adatbázisaiban
 • az autó karbantartásával, szerviz előéletével kapcsolatos információk
 • az autó kilométeróra-állásával kapcsolatos nagyon fontos információk
 • különböző egyéb károk érték-e az autót; árvízkár, jégkár, tűzkár stb.
 • az autót átépítették-e
 • totálkár információ
 • a járműről készült fotók

Miért fontos az autó történet ellenőrzése?

A használt autó vásárlás mindig egy bonyolult folyamat tele buktatókkal és eldöntendő üzleti kérdésekkel. Sajnos a hirdetett és kiszemelt autó nem mindig olyan mint, ahogy azt a jelenlegi tulajdonosa vagy az értékesítő kereskedő leírja. Sokszor maguk az értékesítők sincsenek tisztában az autó előéletével mert ők is használtan vásárolták esetleg egy ismeretlen külföldi kereskedőtől. Sajnos azonban az is előfordul, hogy az értékesítési lánc valamelyik szereplője szándékosan meghamisított adatokkal próbálja az autó árát, akár csalással is feltornázni. Ez az ár akár 25%-al is magasabb lehet mint az autó valós piaci ára. A futásteljesítmény-csalás jelen van az autópiacon és évente több százezer autó túlárazását okozza. A kilométeróra visszatekerés bizonyos használtautó kategóriákban és futásteljesítményeknél nagyon gyakori. Sajnos a bizonyítás és a tettenérés továbbra is nagyon nehéz feladat.

Az anyagi hátrány nagyon komoly lehet. A gyanútlan és nem tájékozódott vásárló nem azt az értéket kapja, amiért fizetett. A hamis futásteljesítmény közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthet. Nem beszélve a magasabb futásteljesítmény miatti megnövekedett szervizköltségekről vagy egyéb meghibásodások kockázatairól.

A kilométeróra-visszatekerésen kívül sajnos előfordulnak más, olyan esetek is, amikor az autó állapota és előélete nem felel meg a hirdetésben leírtaknak és adott esetben az egyszeri vásárló a szemrevételezés során sem veszi észre. Ezek közül a leggyakoribb az autó eltitkolt, vagy a jelenlegi tulajdonos számára sem ismert, korábbi sérülései. A legtöbb autó karosszéria sérüléseit a legkomolyabb technológiai fegyelemmel profi műhelyekben javítják. Vannak azonban olyan, elsősorban nagyobb káresemények okozta sérülések, amelyeknek a javítása nem lehetséges gazdaságosan és ezért olyan műhelyekben végzik, ahol nem garantálható a gyári technológia. Egy ilyen rejtett hiba sajnos a későbbi tulajdonos számára nagyon komoly problémákat okozhat. Gondoljunk csak a biztonsági berendezések (pl. légzsákok) állapotára.

Az autótörténet jelentésben szereplő korábbi fotók vizsgálata szintén nagy segítség lehet a vásárló számára. A fotókon esetleg felfedezheti a jármű állapotában vagy felszereltségében lévő változásokat vagy a kilométeróra állás akkori helyzetét. Látszódhatnak a jármű különböző azonosító jelei (alvázszám, rendszám stb.)

Az alvázszám lekérdezés fontos információkat tartalmazhat az autó szerviz előtörténetéről is. Az autó történeti jelentések gyakran megmutatják, hogy mikor és hol hajtottak végre nagyobb időszakos karbantartásokat és egyéb javításokat. Irreális azt várni, hogy minden olajcserét dokumentálnak a szervizelőzményekben, bár az is előfordulhat. A jelentést inkább arra kell használni, hogy általános képet kapjon a vásárló arról, hogy a fő szervizintervallumok teljesültek-e. Fontos információ, ha például az látszik, hogy ugyanazt a főalkatrészt (például egy sebességváltót) többször is cseréltek. Az autó életének fontos része, hogy a gyári visszahívásokat a márkaszervizekben elvégeztessék. Ennek elmulasztása veszélyeztetheti az autótulajdonost és más közlekedőket is. Sajnos nem minden autótulajdonos figyel erre és tulajdonosváltás esetén az értesítés sem egyszerű. Egy átfogó járműtörténeti jelentés megmutatja, hogy a jármű gyártója milyen visszahívásokat adott ki, és hogy a visszahívást elvégezték-e vagy sem.

Az előző tulajdonosok számára és a használat módjára vonatkozó információk kulcsfontosságúak egy vásárlási döntés meghozása előtt. Ha az autót például egy másik országban taxiként, bérautóként vagy tanulóautóként használták és ez az információ nem volt ismert a vásárló előtt sok százezres költségektől és későbbi bosszúságtól kímélheti meg magát a jelentéssel a kezében.

Miért nem ingyenes az autó történeti jelentés?

A nemzetközi adatbázis felépítése, folyamatos bővítése és folyamatos frissítése egy óriási feladat, amelynek költségei vannak.

Sajnos a sok milliós használt autó piacon rendkívül nehéz vagy lehetetlen egyedül összegyűjteni egy használt autó előtörténetére vonatkozó összes adatot. A piacon lévő autók hiányos vagy szándékosan meghamisított adatainak útvesztőjében összességében elmondható, hogy a körültekintő vásárlónak mindenképpen célszerű és bőségesen megtérülő befektetés egy autó történeti jelentés lekérdezése az autó alvázszámának az ismeretében.

Címke: Autó történet ellenőrzése
Dátum: 2021-06-11