Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

A hollywoodi filmgyártás története

Hollywood hallatán azonnal a filmipar jut az emberek eszébe, ami nem meglepő azt tekintve, hogy az ottani filmgyártás az 1910-es évektől kezdve meghatározó eleme. Hollywoodra először egy westernregény filmre vitele miatt szegeződött a filmkészítők figyelme, akik ott találtak megfelelő helyszínt a forgatáshoz. Los Angeles városrésze ekkor indult el azon az úton, ami később meghozta számára a sikert, csillogást és fényűzést.

A hollywoodi filmgyártás története

A sztárrendszer kialakulása

A hollywoodi mozifilmek nem jöhettek létre a világhírű sztárok nélkül, akik a rendezők irányításával képernyőre viszik a jeleneteket. A sztárrendszer kialakulása az 1920-as évekre tehető, a filmkészítők ugyanis ez idő tájt vették észre, hogy milyen nagy igény van a sztárcsinálásra. Innentől kezdve az újonnan születő filmvállalatok azzal versengtek, hogy ki tud felmutatni több hírességet. Annak érdekében, hogy tartani tudják egymással a versenyt, arra is hajlandók voltak, hogy a befutott sztárokhoz nagyon hasonló színészeket alkalmazzanak. Akkoriban a készítők konkrét személyekre írták a forgatókönyveket, és a filmek műfaját, témáját is nagy mértékben meghatározta, hogy ki lesz a főszereplőjük.

Mozifilmek tömeggyártása

1921-ben Adolf Zukor megalapította a világ leghatalmasabb vállalatát, ami mozifilmek gyártásával foglalkozott. Akkoriban speciálisnak számító filmértékesítési stratégiát alkalmazott, a filmeket ugyanis nem egyesével adta el a moziknak, hanem csomagokban. Mivel a moziknak így sokkal nagyobb kockázatot kellett vállalniuk, ezért alaposan megválogatták, melyik csomagot veszik meg és melyiket nem. Ez vezetett el oda, hogy Zukor létrehozta a saját mozihálózatát, ami a mozifilm-tömeggyártás legelső állomása volt. A későbbi évek során egymás után épültek a filmpaloták, melyek egyikével fuzionálva Zukor megalapította a Paramount Pictures-t, ami a világ egyik legnagyobb filmvállalatává nőtte ki magát.

Címke: Mozifilmek
Dátum: 2019-05-10