Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

Oknyomozás a bélflóra körül

Felmérések szerint a lakosság mintegy harminc százalékánál jelentkeznek időnként vagy rendszeresen különböző emésztőszervi problémák, mint például a puffadás, a székrekedés, a hasmenés, a hányinger, a túlzott bélgáz-képződés.

Oknyomozás a bélflóra körül

Ezeknek számos oka lehet, például táplálékfelszívódási zavarok, az epesavak, emésztőenzimek hiánya, a túlzottan magas zsír- vagy fehérjetartalmú táplálkozás, túl alacsony rosttartalmú étrend. De történhetnek fertőzések, lehet gyógyszereknek mellékhatása, okozhatja a tüneteket stressz, bekerülhetnek méreganyagok is a szervezetbe. Ahhoz, hogy ki lehetsen deríteni a kellemetlen tünetek okát, és megkezdődhessék a gyógyítás, szükségesek különböző laborvizsgálatok is.

A táplálkozás sok mindent meghatároz

A bélproblémák okának kiderítéséhez meg kell vizsgálni a bélflóra állapotát: székletmintából meghatározhatók azok a paraméterek, amelyek tükrözik a páciensre ható befolyásoló tényezőket. A táplálkozás, az életmód alakítja ki a bél baktérium-összetételét, amelytől függ az egészségi állapot, a közérzet, az anyagcsere-betegségek esetleges megjelenése. Ilyen vizsgálatot célszerű elvégezni cukorbetegség és túlsúly esetén is.

A testmozgás is gyógyító hatású

Túl gyorsan eszünk, felületesen táplálkozunk, sok “értéktelen” élelmiszert fogyasztunk, keveset mozgunk. Ha ezeken sikerül változtatni, például tudatosan állítjuk össze az étrendet, és némi testmozgással elősegítjük a belek mozgását, a pangás megszűnését, a tisztulást, akkor a tünetek is megszűnhetnek, és az ellenőrző laborvizsgálatok eredményei is javulnak. A bélproblémákkal gyakran együtt járó gyulladások rontják az emésztést, a felszívódást, és ha tartósan fennáll ez az állapot, hiánybetegségek is kialakulhatnak.

Címke: Bélproblémák
Dátum: 2020-01-28