Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

Kutatás-fejlesztés jogszabály környezete Magyarországon

Hasonlóan az európai országok és a nemzetközi gyakorlat mindegyikéhez Magyarországon is részletesen és jogszabályok, törvények által szabályozott a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szellemi alkotások kezelése, védelme, hasznosítása és adózási szabályai.

Kutatás-fejlesztés jogszabály környezete Magyarországon

Az első és legfontosabb jogszabályi hivatkozás a kutatás-fejlesztés és az innováció területén a 2014. évi LXXVI. törvény a kutatás-fejlesztésről és az innovációról (KFI törvény). A kutatás-fejlesztés törvény a Magyarországon, közfinanszírozású támogatásból megvalósuló kutatás-fejlesztésre és innovációra, valamint az ezekhez kapcsolódóan Magyarországon nyújtott és igénybe vehető  szolgáltatásokra terjed ki.

A kutatás-fejlesztés magyarországi szabályozása az kutatás-fejlesztési törvény (innovációs törvény) mellett további jogszabályokból áll, amelyek ezen terület számviteli, adózási, támogatási lehetőségeit, és játékszabályait rögzítik. Az egyik legfontosabb terület az adózás kérdése, ahol a különböző hatályos adótörvényekből lehet levezetni a társasági adóra, iparűzési adóra, innovációs járulékra vonatkozó törvényben előírt kötelezettségeket, További nagyon fontos idevágó rendelet a 9/2012. (II.1) Kormányrendelet a kutatás-fejlesztési tanúsításról, amely az adókedvezmények biztonságos igénybevételét szavatoló K+F minősítés lebonyolítását szabályozza.

A jogszabályi környezet lényeges elemei még a 2003. évi C. törvény a számvitelről, illetve a 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet a beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról (EKD támogatási rendelet), melyek a kutatás-fejlesztés számviteli szabályait és a tőke támogatásokra vonatkozó szabályokat rögzítik.

Bővebb info: glosz.eu, glosz@glosz.eu

Címke: K+f jogszabályok Magyarországon
Dátum: 2019-05-30