Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

Kísérleti fejlesztés a vállalkozás keretein belül

Amikor egy vállalkozás esetében felmerül a meglévő ismeretek és szakértelem összegyűjtése, rendszerezése, abból a célból, hogy valamilyen alkotó tevékenység révén felhasználásra kerüljön (lehet ez egy új vagy megújított termék, szolgáltatás vagy eljárás), akkor kísérleti fejlesztésről beszélünk.

Kísérleti fejlesztés a vállalkozás keretein belül

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy saját tudományos vagy műszaki-technikai feltételezésen alapul az eredménytermék létrehozása. Mivel a megvalósíthatóság, az elérni kívánt eredmény bizonytalan, kísérletezést igényel, ami módszeres megvalósítást jelent, ez maga a kísérleti fejlesztés. Először az eredménytermék prototípusa kerül kialakításra, majd annak tesztelése következik, hogy alkalmazható-e iparszerűen, és a piaci igényeknek is megfelel-e. A teszt eredmények értékelése alapján módosítható a prototípus, mindaddig, amíg ipari és piaci szempontból is megfelelőnek minősül.

Egy olyan új eredménytermék létrejöttét jelenti a sikeres kísérleti fejlesztés, ami abban a formában és azzal a tartalommal még nem létezik, megvalósítása bizonytalan. Az eredménytermék szabályainak leírása (termék esetén a részegységek és kapcsolódásuk leírása, szolgáltatásnál és eljárásnál az egymást követő lépések, és azok megvalósításához szükséges feltételek rögzítése) azzal a céllal, hogy ezek alapján a szellemi alkotás iparszerűen megvalósítható legyen. Mivel a kísérleti fejlesztés általában egy vállalkozáson belül történik, így előbb-utóbb biztosan kérdés lesz a kísérleti fejlesztés könyvelése, kísérleti fejlesztés aktivált értékének meghatározása is.

A kísérleti fejlesztés során felmerült közvetlen kiadások, a projekt során használt eszközök, az igénybe vett külső szolgáltatás költségei, az időarányos személyi jellegű ráfordítások, az anyagköltségek adják együttesen a kutatás-fejlesztési tevékenység közvetlen költségét.

A kutatás fejlesztés célja a gazdasági haszon realizálása, a kísérleti fejlesztési tevékenység eredményeit, mint a tartósan jövedelemszerzés céljából hasznosított eszközöket kötelezően a vagyoni elemek között kell nyilvántartania. A számviteli gyakorlatban a szellemi termék az előállítása céljából keletkezett kiadások összességével azonos.
A vállalkozásnak az új szellemi terméket is aktiválnia kell a mérlegében, ha tartósan kívánja használni vagy hasznosítani, az alapkutatás vagy az alkalmazott kutatási kiadásait nem, kizárólag a kísérleti fejlesztési tevékenység körében keletkezett kiadásokat engedi aktiválni.

Címke: kísérleti fejlesztés, kísérleti fejlesztés könyvelése
Dátum: 2021-07-14