Érdekes hírek és megbízható magyar szolgáltatások egy helyen!
A hír mindenkié! • hir-portal.hu • Független hírportál

Amiért 2020-ban is érdemes megtanulni a C++ programozást

Alig néhány évtizede a pályaválasztás során nem állt túl sok opció az emberek rendelkezésére. A pályaválasztási tanácsadók és a felvételi tájékoztatók sem siettek a döntéshozás előtt állók segítségére. A szakma legtöbbször családi hagyaték formájában öröklődött generációról generációra. A nagytöbbség benne ragadt a szakmában elfogadva a: ha nem csinálhatod azt, amit szeretsz, legalább szeresd azt, amit csinálsz koncepciót. Vagy fel sem merült a más lehetőség alternatívája.

Amiért 2020-ban is érdemes megtanulni a C++ programozást

A posztmodern gyorskor életfogytig, azaz élethosszig tartó tanulási folyamatában már egyáltalán nem meglepő jelenség, ha harmincasok vagy ötvenesek vágnak bele a pályamódosításba, bátran kiszállva a gürcölök napestig egy olyan munkahelyen, amelyet ki nem állhatok mentalitásból. Merre tovább?

A C++ programozás népszerű és kifizetődő

A C++ programozás egy általános célú, objektum-orientált programozási nyelv, amely kimagasló szerepet játszik a folyamatos innovációs szándékkal felvértezett modern világunkban, ahol az operációs rendszereket, böngészőket, adatbázisokat stb. gyorsítani, korszerűsíteni elkerülhetetlen.

Mivel a C++ program a világ egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt nyelve, melyet világszerte 4 és fél millió programozó használ, a C++ kód-fejlesztők jövője reményteljes.

Hobbi vagy karrier? Netán is-is?

Jól és szenvedéllyel csinálni valamit, fejlődést, látványos előrelépéseket elérni egy-egy területen csak úgy lehet, ha az illető egyrészt szereti, amit csinál, másrészt pedig érti is azt, sőt: kész lépést tartani a változásokkal. A C++ programozás elsajátításával saját platform hozható létre vagy egy meglévő fejleszthető tovább (legyen szó akár webről, játékról vagy mobilról).

De mi fán terem a C++ programozás?

 • A C++ programozás egy általános célú, rugalmas programozási nyelv, amely az operációs rendszerek, böngészők, játékok, asztali alkalmazások fejlesztésére egyaránt felhasználható.
 • egy multi-paradigma nyelv, amely legkevesebb hét egymástól eltérő programozási stílust támogat, amelyek közül a fejlesztők és programozók kiválaszthatják a számukra leginkább megfelelőt
 • a C programozáshoz hasonlóan a C++ kód sebessége és teljesítménye egyaránt szembetűnő
 • egy rendkívüli teljesítménnyel bíró programozási nyelvről van szó, amely által könnyebben meg lehet tanulni a Java, Python és egyéb programozási nyelveket
 • a C++ segítségével könnyen megérthető például a számítógép belső architektúrája is
 • középszintű programozási nyelvként is ismeretes
 • a C++ kód kiemelkedő ismérvei között szerepel objektum-orientált tulajdonsága

Ha ez még nem lenne elég?

 • a C++ programozás egy Bjarne Stroustrup nevű dán informatikus által, 1979-ben kifejlesztett szabad formátumú programozási nyelv
 • a programozók és fejlesztők előszeretettel használják, hiszen tartalmaz minden fontos elemet (a központi nyelvet, a változókat, az adattípusokat, literálokat stb.)
 • ezáltal a különféle alkalmazások egyszerű és koncepcionális fejlesztése kivitelezhető.

A C++ programozás előnyei

A C++ programozás megtanulásának számos előnye van, amelyek „bevethetőek” az alkalmazások fejlesztése érdekében – köszönhetően a programozási nyelv komplex adottságainak és biztonságának. Érdemes megjegyezni, hogy a virtuális világban még számos kiaknázatlan terület van. A programozás a jövő egyik reményteljes szakmája.

Alább felsorolunk néhány területet, ahol a C++ kód felhasználható:

 • új alkalmazások fejlesztésére (pl. az olyan sokat használt grafikus felhasználói felületen alapuló alkalmazások újítása, korszerűsítése terén, mint az Adobe Photoshop)
 • játékok fejlesztésére (a C++ használata lehetővé teszi a fejlesztők számára a processzor intenzív funkcióinak programozását, ugyanakkor a gyorsaságának köszönhetően széles körben alkalmazzák a játékok eszközkészletének fejlesztése terén)
 • animáció (létezik egy animált szoftver, amelyet a C++ nyelvvel fejlesztettek ki. A C++ kódot szívesen használják például vizuális effektusokhoz, modellezéshez vagy mozgásgrafikához egyaránt)
 • webböngésző-fejlesztése céljából (például a Google Chrome, a Mozilla és a Firefox fejlesztése során az alkalmazások egy része C++ nyelven íródott)
 • adatbázis hozzáférés fejlesztés során (ebben az esetbe a C++ kódot az adatbázis szoftver vagy a nyílt forrással rendelkező adatbázis szoftver fejlesztése céljából léptetik életbe. Erre példa a MySQL, amely a világ egyik legpopulárisabb adatbázis-kezelő szoftvereként van számon tartva).

Ha nem tetszik Harry Potter kalapja

Természetesen a C++ programozás mestere címet nem lehet megszerezni egyik napról a másikra. Ki lehetne nagyszerűbb és témába vágóbb példa(kép) minderre, mint maga Bjarne Stroustrup, aki 40 évvel ezelőtt, hallgatóként mélyült el a C programozási nyelv világában, figyelembe vette annak rugalmasságát, ugyanakkor alacsony szintű funkcionalitását egyaránt és tovább fejlesztette azt. A lehetőség nyitva áll mindenki előtt. Talán éppen az egyik játékban talál valaki kivetnivalót és arra gondol, hogy mondjuk tovább fejleszti Harry Potter kalapját vagy Thor kalapácsát. Mindez lehetséges a C++ programozás elsajátításával.

Javasolt webhely: c-programozas.hu

Címke: C++ programozás
Dátum: 2020-03-12